כולנו יכולים? מה, למה ואיך עושים את זה נכון יותר!
מהי חשיבה אסטרטגית
כשאנחנו עסקים בשאלות – האם מה שאני עושה מתחבר לתמונה הגדולה ואיך? האם זה מתחבר לכיוון של הארגון ולצרכיו? של העסק? להתפתחות האישית שלי, אנחנו עוסקים בחשיבה אסטרטגית. אנשים אסטרטגיים עושים חיבור טוב בין רעיונות תכניות ואנשים. מחברים באופן נכון ולעיתים מפתיע ומייצרים חיבורים שאחרים לא רואים. הדרך לעשות את זה היא בין היתר להבין טוב את האינטרסים ולייצר יחסים שמובילים לעניין משותף.
אבל דבר ראשון חשיבה אסטרטגית אומרת שאנחנו מתחילים מהסוף. לאן רוצים להגיע ואיך זה יראה, למה זה נכון חשוב וטוב, מה זה יאפשר ללקוחות לחברה לנו. כשההבנה הזו ברורה משם אפשר להתחיל לתכנן איך עושים את זה. חשיבה אסטרטגית היא למעשה חשיבה שרואה קדימה ומתכננת איך להגיע לשם. זה פחות בקטע של לזרום ונראה מה יקרה.
איך עושים את זה?
לייצר זמן לחשיבה
הבסיס לחשיבה בכלל, כמו גם חשיבה אסטרטגית הוא – קצת זמן. אי אפשר לקיים תהליכי חשיבה כשכל הזמן טרודים באינסוף הקפצות, בעיות, התקלות של היום יום. ולא, זה לא כי "זו העבודה" לענות על כל התקלה וכל הקפצה כאילו הכל תלוי רק בך, אלא שזו הבחירה שלנו. המוכנות לעשות כל דבר שמגיע לידנו מבלי לשאול את שלושת השאלות החשובות:
האם זה חשוב, האם זה חשוב עכשיו, והאם חשוב בהכרח שאני אעשה את זה.
כשעושים את העצירה הזו מסתבר שאפשר להוריד חלק מההקפצות ולפנות זמן לחשיבה. וכן זה מפנה זמן. אחד האתגרים הוא לא להיבהל מהזמן שנוצר. מכוון שזמן פנוי פעמים רבות נתפס לנו כמעיד על חוסר חשיבות שלנו. נכון, זה יכול קצת להבהיל בהתחלה להיות רגע ללא עשיה קונקרטית, ללא עמל בשתי ידיים או מקלדת. להימצא במצב של שהייה, סוג של זמן "ריק". אבל בדיוק הזמן הזה שבו לא ממש מבצעים פעולה אלא נמצאים בבהייה בחשיבה לא ממוקדת לא עניינית, מביא כל מסתבר ליצירתיות גבוהה מאד. הדבר הזה הוכח במחקרים האחרונים על המוח שדווקא זמן בהייה או כפי שנוהגים לקרוא זה – שעמום , דווקא הזמן הזה מאפשרים חשיבה מסוג אחר יותר יצירתית ושונה. שלא עושה אותו דבר.
איך מייצרים זמן לחשיבה? אחת הטכניקות הטובות שעובדות היא לקבוע פגישת חשיבה עם עצמך. שעה פעם פעמיים בשבוע, אפשר במשרד בשקט , אפשר מול הים. טעות לחשוב שזמן לחשיבה זו פריבילגיה. נהפוך הוא. ללא זמן לחשיבה אנחנו עובדים ב"מוד" אוטומטי, רובוטי. אנחנו עושים את מה המוח שלנו יכול לטפל בו באותו הרגע, מה שהמוח כבר מכיר ויודע. שום דבר חדש, אחר, יצירתי או פורץ דרך. לעומת זאת, לפנות קצת זמן לחשיבה יאפשר לנו לשנות מהלכים רגילים, ולהגיע למחוזות חדשים של התבוננות, של אפשרויות ושל פיתרונות.
לשאול שאלות אסטרטגיות
- האם מה שאני עושה עדין נכון ולטובת הענין
- מה יכול ונכון לעשות אחרת
- מה הסיכוי ומה הסיכון בצעד הזה
- מה יכול להיות בסיכון אם חושבים על זה עוד קצת
- מה יכול להביא לתוצאות מפתיעות אם חושבים על זה עוד קצת
חשיבה זו ההתחלה מעולה כדי להגיע ל….
לקבל החלטות
קבלת החלטות. בסופו של דבר אחרי כל החשיבה הנהדרת והבנת הדרך הרצון הוא שהאסטרטגיה תגיע לכדי מימוש במציאות, וזה הדבר שמצריך אותנו לקבל החלטות. במפגש בין החשיבה לפרקטיקה. זה הזמן בו מתעוררות שאלות שמערערות שמעוררות ולפעמים מצריכות אותנו להרהר שוב בדברים.
- כמה להתמקד ועל מה לוותר
- מה הסיכוי של זה לקרות וכמה זמן לחכות
- מה לעשות את מי להפעיל
- כמה רחוק ללכת כמה להשקיע, כמה להעז…
בסופו של דבר בשלב הזה נדרש לגייס מעצמנו אומץ אותנטיות כנות ופשטות., ולא פחות חשוב ההסכמה וההבנה שלא תמיד נדע בדיוק מה נכון ולא תמיד נצליח. בכל החלטה יש סיכון אבל הסיכון בלא להחליט, בלהשקיע בהכל לפזר משאבים על הכל בשל הפחד מקבלת החלטה הוא סיכון אף יותר גבוה.
לבנות תהליך חשיבה אסטרטגי
מה נדרש לך כדי להיות יותר בתהליכי חשיבה אסטרטגית? השקעת זמן בחשיבה התבוננות בסיטואציה, יצירתיות וקבלת החלטות. מציאת דרכים חדשות אחרות יצירתיות ופשוטות לחבר בין אנשים רעיונות ותוכניות. לחבר בין עולמות שלא העזת לא חשבת, לגלגל את המחשבה למחוזות שונים ולבדוק מה זה אומר ומה זה יכול להביא. ולבסוף לקבל החלטות בין נכון לעכשיו לעשות ומה חלום יפה שיש לשמור לימים אחרים.
אימוץ של חשיבה אסטרטגית ככלי עבודה הופך אותך לציר מרכזי בתכנון העתיד וביצירת הדרך , כלאמר שותף לדרך. "מוד" של תכנון חשיבה ויצירתיות הם תמיד עמדה טובה ומשמעותית, מסקרנת ומרתקת להיות בה.